E-MAIaLe Bianco 11 februari 2024, de 15e nieuwsbrief

E-MAIaLe Bianco 11 februari 2024, de 15e nieuwsbrief

 

 

Sommigen zullen wel denken, “dat is lang geleden!”, en dat klopt, het is inderdaad even geleden dat we een nieuwsbrief gemaakt hebben. Waarom? Geen idee, soms lopen de dingen zoals ze lopen maar we vinden het leuk om jullie allemaal weer eens te informeren hoe het hier gaat in de B&B en met ons in San Fedele Intelvi.

Seizoen 2022 was een leuk seizoen met veel nieuwe gasten van over de hele wereld maar ook met een aantal terugkerende gasten. Het is altijd een leuk weerzien met gasten als ze voor de tweede, derde of zelfs alweer voor de vierde keer komen. “ Het voelt als thuis komen” is de veel gemaakte opmerking en dat doet ons goed om te horen.

We hebben regelmatig gezellige diners gehad met onze gasten. We doen dit erg graag maar het is af en toe wel lastig organiseren met veel aankomende en vertrekkende gasten gedurende de week. Zeker op de dagen dat we veel incheckers hebben is het eigenlijk niet te doen. Het is voor reizigers lastig om precies tussen de inchecktijden aan te komen, wat natuurlijk begrijpelijk is.

Voor noodgevallen maken we gebruik van een sleutelkluisje. Als de gasten aangeven dat ze aankomen buiten de inchecktijden door onvoorziene omstandigheden en we zijn er niet, dan krijgen ze via de Whatsapp een instructie zodat ze toch kunnen inchecken. Het is dan toch wel vreemd dat we dan ‘s ochtends bij het ontbijt pas zien, wie er ingecheckt zijn.

Tussen de drukke uren van het seizoen, proberen we toch zelf  ook nog wel leuke dingen te doen. We hebben twee comfortabele ligstoelen gekocht met een parasolletje en als we even de tijd hebben gaan we naar het Comomeer of als het erg warm is, zoeken we het iets hoger op in de bergen om even een paar uurtjes tot rust te komen.

Er worden in de zomer veel activiteiten hier in de omgeving georganiseerd maar we hebben niet zoveel tijd om hier aan deel te nemen. Des te leuker is het als we dan eens naar een Foodtruck festivalletje hier in de buurt kunnen gaan. We hebben in de afgelopen jaren al wat mensen ontmoet die hier ook in de buurt een huis / appartement hebben gekocht. Als ze dan hier in de buurt zijn,  proberen we toch echt wel tijd vrij te maken om samen leuke dingen te doen.

In augustus kregen we ineens een aanslag binnen van de RAI ( Italiaanse televisie) Ze gingen er vanuit omdat we een B&B hebben, onze kamers ook een televisie hebben. Of we even een bedrag van ruim € 500,00 wilden betalen. Gelukkig konden we met een bijgevoegde verklaring invullen dat onze kamers geen televisie hebben zodat we dit bedrag niet hoefden te betalen.

In september werd het tijd voor een andere auto. We merkten dat onze Audi A1 op veel momenten toch wel aan de kleine kant was, zeker met de vele boodschappen die we moeten doen. Via Autoscout 24 hebben we een prachtige auto gekocht, een Audi Q2. Een maatje groter maar ook niet weer te groot. Hier in de bergen is het niet echt handig om een zeer ruime auto te rijden wat veel van onze gasten ook zullen beamen.

 

Half oktober hebben we het seizoen afgesloten en zijn we voor het eerst met de camper op vakantie gegaan naar Umbrie. Het leuke van het rondtrekken met de camper is je vrijheid. Geen afspraken maken waar we overnachten om de ultieme vrijheid te ervaren. Alleen de eerste twee nachten hadden we een camping geselecteerd vlakbij Bologna om deze prachtige stad een dag te kunnen verkennen. Aangekomen bij de ingang van de camping, paste deze niet echt bij het idyllische plaatje wat we in gedachten hadden. Tevens de ligging, vlakbij de snelweg en naast de luchthaven, was niet echt top. Met enige regelmaat kwam er een vliegtuig over de camping gescheerd en bleven we het geluid van de snelweg horen. Meestal wordt het in de nacht stiller op de snelweg maar in de buurt van Bologna niet. Gelukkig maakte de dagtrip naar Bologna veel goed en na de tweede nacht nauwelijks geslapen te hebben, zijn we snel doorgereden naar Rimini. Pieter wilde toch wel eens zien waar al die Italianen in de zomer naar het strand gingen en een duik nemen in de Adriatische zee. Aangekomen in Rimini viel het op dat het erg uitgestorven was en dat er een vliegenplaag was. Na een poging om aan het strand wat te eten zijn we letterlijk gevlucht het binnenland in naar San Marino. Onderweg kwamen we een leuk restaurantje tegen waar we aan tafel zijn geschoven naast wat lokale mensen. Deze hebben ons uitvoerig voorzien van tips van wat er allemaal te doen was in de omgeving waar we dankbaar gebruik van hebben gemaakt. We hebben een rondreis gemaakt van 10 dagen door Umbrie en uiteindelijk op de grens van Umbrie en Toscane, in Cortona de laatste dagen doorgebracht. Het leuke van dat we zelf Italië aan het verkennen zijn is dat we met onze gasten er over kunnen kletsen en tips uitwisselen.

Even terug komen op de nieuwe auto. Na een paar weken met de auto te hebben gereden voelden we een soort van vibratie onder de auto vandaan komen. Vooral bergopwaarts was dit duidelijk voelbaar. Gelukkig hadden we 12 maanden garantie op de auto. We kregen keurig een leenauto van onze garage mee tijdens de reparatie en we hoefden ons geen zorgen te maken over de reparatie. Helaas twee maanden na de reparatie ( april 2023) kwam het euvel weer terug en we meldden ons weer bij de garage. Helaas was er geen leenauto beschikbaar maar dit kan je hier in Italië ook bij je verzekeraar vragen. We kregen dan ook 5 dagen een huurauto en in deze 5 dagen werd de auto voor nader onderzoek bekeken. Zodra er een leenauto beschikbaar was van de garage zouden we dan de auto kunnen brengen voor de reparatie. In de zomer kregen we ineens het bericht dat er een leenauto klaar stond en we de auto konden brengen voor de reparatie. De Italiaanse BOVAG ging zicht ontfermen over onze auto. We moesten hem brengen naar een garage in de buurt van Lecco en na twee weken konden we hem dan weer ophalen. Garanties dat na twee weken de auto de auto klaar was kregen we niet maar dit was de vermoedelijke reparatietijd. Van onze garage kregen we een Citroen C3 mee ( zonder werkende airco) waar we met veel plezier in hebben rondgereden. Het barrel was tegen de twintig jaar oud maar we konden onze boodschappen doen en ons verplaatsen. Na 13 dagen gebeld of de auto al bijna klaar was. We kregen de mededeling van de garage waar de auto stond, dat ze zaten te wachten op een bericht van de “Bovag” om aan de reparatie te mogen beginnen. U begrijpt allemaal denk ik wel dat we zeer teleurgesteld waren in de manier waarop het allemaal afgehandeld werd. We hebben de auto maar weer opgehaald want in augustus zou er niks meer met de auto gebeuren en hebben besloten om de reparatie uit te stellen naar het moment dat we zelf weer op vakantie zouden gaan zodat we niet nog eens twee weken met dat barrel van een C3 zouden moeten rondrijden. De auto is inmiddels gemaakt en we hebben er veel plezier mee.

In de winter van 2022 / 2023 zijn we weer lekker gaan klussen in de B&B om alles weer spik en span te maken.

 

Na 6 maanden intensief gebruik van alle kamers en spullen moet er wel het nodige weer gedaan worden. Ook hebben we verder van onze vrije tijd genoten en hebben de omgeving van onze B&B nog beter verkend om onze gasten van nog meer tips te kunnen voorzien. We merken dat de tips erg gewaardeerd worden.We zijn in december ook eens gaan kijken om wat eigen parkeerplaatsen op ons eigen stuk grond tegenover de B&B mogen realiseren. Er is meestal wel een plek voor onze gasten voor de deur maar een eigen parkeerterrein is natuurlijk het mooiste.Vanuit het dorp kwam er iemand kijken om het stuk grond af te graven waar we de parkeerplaatsen wilden realiseren. “Geen probleem” was het maar we moesten het wel eerst ff melden bij de gemeente, ondanks dat het je eigen grond is waar je een grindbak op wil maken. Met de tekeningen erbij van het kadaster, kwamen we erachter dat de strook grond gelegen naast de weg, eigenlijk niet van ons is, ondanks dat onze terreinafscheiding wel op deze grond staat. Na kort overleg met de gemeente over hoe en wat, komen ze hier nog op terug. Wordt vervolgd dus.

Tevens hebben we in december aanvragen gedaan voor zonnepanelen en een hybride warmtepomp installatie. We willen toch wel verduurzamen met onze B&B zeker gezien de hoge energie prijzen.

In januari zijn we naar Sankt Moritz geweest. Het was een lang gekoesterde wens van ons om eens bij zo’n wintersport event aanwezig te zijn. Het WK skeleton was hier en Kimberley Bos deed hier aan mee.

Het was ontzettend koud die dag ( -16 graden Celcuis ) maar we hebben ontzettend genoten. Omdat het een kleine sport is, zijn de deelnemers en hun begeleiders ook makkelijk toegankelijk en hebben we dag samen met onze vrienden die mee waren en Team NL doorgebracht. Kimberley won de zilveren medaille en dat was toch wel een hoogtepunt. De dag erna hebben we op Eurosport de wedstrijd nog eens bekeken en we waren zelf ook goed in beeld, omdat we naast de ouders van Kimberley op de tribune stonden.

Eind januari werden de zonnepanelen geïnstalleerd.

Het was een klus van twee dagen en toen ze klaar waren mochten we nog niet het systeem aanzetten want het was nog niet aangemeld bij de officiële instanties. Dit kon nog wel enkele weken op zich laten wachten. In maart werd het echter prachtig weer en ondanks de melding het systeem niet te gebruiken, heeft Pieter het systeem toch maar aangezet zodat we lekker voor niks stroom konden gebruiken. Dat we dan nog niks terug kregen voor de terug geleverde stroom was niet zo belangrijk. Zeker tijdens ons tripje naar Portugal in maart scheen de zon volop en stond de elektrische kachel aan voor de poezen. Dat kwam natuurlijk goed uit. Eind maart kwam het bedrijf terug samen met nog een bedrijf om er nog een extra meter tussen te hangen, want onze huidige meter registreerde niet wat we terug leverden. Of er nu stroom werd gebruikt of terug geleverd maakt voor deze meter niet uit. Hij registreert alles als verbruik. U begrijpt dat onze afrekening voor de maand maart niet gering was.

In april is ons oude verwarmingssysteem vervangen door een hybride warmtepomp systeem. Zeker in combinatie met de zonnepanelen is dit een hele vooruitgang qua duurzaamheid. Het gasverbruik is sterk gereduceerd en de meeste stroom wordt opgewekt door onze zonnenpanelen.

Ook qua duurzaamheid hebben we de moestuin dit jaar serieus aangepakt. We zijn op tijd begonnen met de aanplanting en de bescherming tegen de hagelbuien die af en toe vallen en die gelijk je hele oogst kunnen ruïneren.

We hebben veel verse frambozen kunnen serveren uit eigen tuin en we hebben voor het eerst eigen jam gemaakt van rode bessen en pruimen.

Alleen in het begin was de moestuin wel beschermd tegen de hagel, maar niet tegen de edelherten! Deze springen gemakkelijk over de omheining van het terrein en hadden zich tegoed gedaan aan de bietjes, bonen en nog wat jonge aanplant. Na wat extra beschermende maatregelen houden we de herten buiten onze moestuin. Met enige regelmaat komen ze nog wel kijken of er wat te happen valt, dit zien we aan de keutels die op het land liggen.

In het begin van het seizoen hebben we bezoek gehad van reisbloggers  Pieter en John van Sogno Italiano. We hebben veel tips van ze gekregen en het waren een paar gezellige dagen.

Blog Sogno Italiano, logeren bij B&B villa il Maiale Bianco

Tevens hebben we ook nog een bezoek gehad van een Italiaanse reisblogster. Ook zij heeft een leuk artikel geschreven over haar verblijf in Valle Intelvi.

Blog The Great Escape, weekend in de val Intelvi.

We zijn door hun bezoeken actiever geworden op de sociale media. We hebben inmiddels al een leuke groep volgers op  Facebook en  Instagram. Volg ons en zie wat wij zoal doen gedurende het jaar.

 

Het seizoen 2023 was ook weer een heel leuk seizoen.

De bezetting is redelijk tot goed geweest en we hebben weer ontzettend veel nieuwe mensen leren kennen , van over de hele wereld, bijv. Tasmanië, Israël, Zuid Korea, Zuid Afrika, Rusland, Oekraïne maar ook dichterbij zoals Italianen, veel uit Duitsland, Zwitserland, Spanje en vele andere niet-, Europese landen. En uiteraard ook weer een aantal terugkerende gasten gehad. Ook waren er weer een aantal bekende uit Tiel en omgeving en van ons vorige werk in Nederland. Heerlijk om weer herinneringen op te halen van vroeger en met oude werkrelaties. Zo af en toe zijn we samen met onze gasten op stap geweest, samen geluncht en locaties bezocht. Dit heeft ons weer leuke herinnering gegeven en we hebben de waardering gevoeld dat onze gasten het erg naar hun zin hebben tijdens het verblijf in onze B&B.

We hebben niet te klagen gehad over het weer. De zomer was lekker warm en in de bergen bleef het aangenaam omdat we hier op 800 meter hoog zitten. De nachten verlopen hier wat koeler dan aan het meer. Het bleef lekker weer tot aan het einde van het seizoen. Het einde van het seizoen was op 15 oktober. Op deze dag hebben we onze laatste gasten uitgezwaaid en zijn we gelijk de 16e op vakantie gegaan met de camper en dit keer naar Puglia.

De eerste dag van onze vakantie zijn we bij Remco en Lieke in de buurt van Gubbio geweest. Lieke kennen we uit Tiel en zij zijn ook naar Italië gemigreerd samen met hun dochter Julia. Het was een leuk weerzien. Puglia is een prachtige regio waar heel veel te zien is. Het nadeel van het naseizoen daar is wel dat er veel campings gesloten waren ondanks dat het toerisme daar nog redelijk bloeit in de maand oktober. We moesten toch wel iedere dag even wat tijd besteden aan het zoeken van geschikte plekken om te overnachten. We hebben weer veel nieuwe mensen ontmoet en heel veel nieuwe dingen gezien waar we weer over kunnen kletsen met onze aanstaande gasten. Veel mooie plaatsen o.a.Peschici, Vieste, Bari, Polignano a Mare, Monopoli, Castellana Grotte, Alberobello en uiteraard  Matera in de prov. Basilicata.

In november zijn we een paar dagen naar Nederland gegaan om de familie en vrienden weer te bezoeken die we toch wel missen omdat we in het buitenland wonen. Kerst en Oud en Nieuw hebben we in Italië gevierd met onze vrienden hier en in Zwitserland. Om middernacht 31 januari blijft het erg stil in Zwitserland qua vuurwerk. Hier en daar een knal of een vuurpijl maar om tien minuten na middernacht op 1 januari is het doodstil op straat. De Zwitsers vieren eigenlijk meer dat het 1 januari is. ‘s Avonds om half zeven hebben we een vuurwerkshow gezien in Ascona waarna we weer naar huis zijn gegaan.

In januari hebben we de 80e verjaardag van Pieter zijn vader gevierd. We zijn een week in Nederland geweest, iedereen weer bezocht en een leuk feest gehad. Als we in Nederland zijn zorgt onze Engelse buurvrouw Lynn voor de katten. Ze is een echte dierenvriend en zorgt ervoor dat de katten ‘s ochtends naar buiten kunnen en aan het eind van de dag weer naar binnen gaan en dus niet de hele dag binnen in ons appartement hoeven te zitten.

 

We zijn inmiddels weer lekker aan het klussen, meubels in de was aan het zetten, hier en daar een muurtje sauzen en weer wat luiken aan het bijwerken. In de corona tijd was er niet zoveel klusmateriaal aanwezig dus het meeste werd toen gekocht in de supermarkt. Na drie jaar zie je dan toch wel weer dat het schilderwerk weer wat aandacht nodig heeft.

 

 

 

De boekingskalender staat open voor het nieuwe seizoen en er staan alweer een aantal reserveringen. Vanaf 29 maart zijn we weer open en starten we het seizoen 2024 met de Pasen. Kijk hiervoor even op onze mooie website: Website B&B Villa il Maiale Bianco

Het gaat een topzomer worden. We hebben er weer zin in om iedereen te verwennen met de lekkerste ontbijtjes en dinertjes in de tuin.

De proseccobar is aangevuld dus we zien jullie wel verschijnen 🙂

Iedereen bedankt voor het lezen van deze hele lange nieuwsbrief en we hopen iedereen (weer) te zien dit jaar in onze B&B!

Gastvrije groeten van Pieter en Wietske.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *