Alle maatregelen in Nederland en ook Italië hebben ervoor gezorgd dat we al meer dan een jaar niet hebben kunnen terugkeren naar Nederland. Er zijn momenten dat je graag je familie zou willen zien en niet via Zoom, WhatsApps etc. Helaas kunnen we dit niet veranderen en zijn we blij dat inmiddels seizoen 2021 mondjesmaat opgang komt.Juli en augustus zitten redelijk vol en voor september en de rest van het jaar kunnen we nog wel wat boekingen gebruiken.

Vandaag horen we of Nederland weer een inreis quarantaine gaat invoeren op vakantiegangers die vanuit bijv. Italië terugreizen naar Nederland.Wat we terugkrijgen als reactie van onze gasten dat men zich hier veiliger voelt dan in Nederland. Mondkapjes zijn binnen en in het openbaar vervoer verplicht, en buiten wanneer 1 meter niet gehandhaafd kan worden.

Officiële opening van onze B&B hebben we dan nog niet kunnen vieren, helaas.“Wat in het vat zit verzuurt, gelukkig, niet”.

We kijken met velen EK voetbal op het terras in het dorp. Hier wordt aan je tafel of waar je dan ook zit te kijken, bediend en is het niet de bedoeling dat er gelopen wordt.Italië staat in de finale tegen Engeland en bij winst zal er nog meer vuurwerk en feestgeruis klinken dan het bij de winst van de ½ finale deed, die bruut verstoord werd na afloop door een flinke onweersbui.

Inmiddels hebben we al een dierenarts bezocht met onze 16 jaar oude Siameese kater. Hij eet slecht en is nog magerder dan een Siamees behoort te zijn maar de oorzaak is niet gevonden, dus knuffelen hem maar veel.

Joris bij dierenarts

Zelf hebben we onze beide vaccinaties gehad, ook weer een ervaring hiermee rijker. De huisarts en de ziekenhuizen in de omgeving hebben we reeds al een bezoek gebracht, maar gelukkig zijn we zo gezond als een vis. Althans misschien hebben we het niet goed verstaan. ;-)…, gelukkig hebben we alles op papier en bleek dat we het goed verstaan hadden . Dit soort gevalletjes zijn best spannend, want dan blijkt toch maar weer dat de taal spreken en begrijpen nog altijd niet feilloos gaat.

Covid vaccinatie 2021

Klussen aan het huis is nog steeds in volle gang zolang er geen gasten zijn, want we hebben lawaai genoeg in de straten rond om ons huis.2 Maanden geleden besloot de gemeente dat het nu in het Hoog Seizoen de tijd is om het rioolstelsel aan te passen. Regenwater scheiden van riool.Dagelijks is het spannend of we tussen 9-12u en 13.30-16u wel water uit de kraan komt.Na een telefoontje met de burgemeester, bleek dat ja, ze hadden eigenlijk al in januari moeten beginnen, maar ja; “u begrijpt” nee wij begrijpen niet maar wat doen we eraan? We kunnen niet zeggen dat wij hier relaxt in de tuin zitten op dit moment. Dit verschilt per uur.Maar zo belooft de burgemeester ons, volgende week zijn we bij u in de straat klaar. Het lijkt er gelukkig wel op, dat hij gelijk gaat krijgen! Om relaxt te blijven gaan ook wij er af en toe op uit met gasten die het gezellig vinden dat wij mee gaan.

.

Zo hebben we ook vlak bij een tennisbaan van kunstgras ontdekt die per uur te huren is, op dit terrein bevindt zich ook een kleine-, klimmuur van de Alpine club waar je in overleg ook gebruik van kunt maken. Ernaast ligt een redelijke speeltuin.Voetbalclub A.C. Laino heeft daar zijn eigen dug-out, ook niet onbelangrijk.

   

De kelder van ons huis, die te bereiken is vanuit de tuin, is inmiddels omgetoverd tot een gezellig proseccobar annex tv-kamer en nu veel gebruikt wordt samen met onze gasten om EK voetbal te volgen. Zo leren we onze gasten ook beter kennen en zij ons. Erg gezellig!

Bar kelder

Naast wassen, schoonmaken van kamers, komen wij de dagen goed door op deze wijze.Laten we hopen dat de Covid cijfers in Nederland niet het reizen gaat beïnvloeden en dat de gasten die al geboekt hebben bij ons, met open armen kunnen verwelkomen en in de watten kunnen leggen.

Vruchten ontbijt

Wij wensen iedereen een heerlijk zomerseizoen toe!

Wietske en Pieter van der Ham Danser

E-MAIaLe Bianco 22 Mei 2021, de 10e nieuwsbrief.

Is 1 prik voldoende voor Italië?

Eén prik met een Covid vaccin is straks genoeg om de digitale coronapas te krijgen, die het reizen in de Europese Unie gemakkelijker moet maken.
Daarover zijn de EU-landen en het Europese Parlement het eens, schrijven o.a. RTL nieuws en De Telegraaf. Uiteraard geldt ook altijd het alternatief een negatieve PCR test of bewezen Corona besmetting in de afgelopen 6 maanden.

De NOS schrijft ook:” Reizigers die met de auto op vakantie gaan, blijft waarschijnlijk een hoop gedoe bespaard”.
De bedoeling is dat er geen grenscontroles komen binnen de EU. Eenmaal in het land kun je wel gecontroleerd worden. Het is niet duidelijk nog hoe dat in z’n werk zal gaan.
Een PCR test moet bijv. 72 uur voor vertrek zijn afgenomen, maar als reizigers niet aan de grens gecontroleerd worden, is dat lastig te bewijzen.

Het zou ons zelfs niet verbazen als, zodra de besmettingsgraad nóg veel lager wordt, in de zomer, er mogelijk geen toegangseisen meer gelden, of we denken in ieder geval een stuk soepeler, bijv. geen verplichte PCR test voor ongevaccineerde of kinderen.
Het toerisme is voor Italië van groot belang.
Uiteraard zullen de leefregels, met o.a. mondkapjes en afstand tot elkaar nemen niet zo snel gaan verdwijnen.

Nu is Italië voor Nederlanders nog “oranje”, mogelijk zal dit uiterlijk juni wijzigen in “geel”.
Lombardije is voor de Italianen nu “geel”, om het verwarrend te maken.
Om een idee te geven de stand per 21 mei jl. van geheel Lombardije (10 miljoen inwoners).
o Uitgevoerde testen: 45.058 (waarvan 27.489 moleculair en 17.569 antigeen) totaal tot op heden: 10.335.010
o Nieuwe positieve gevallen: 847 (waarvan 74 ‘zwak positief’)
o Genezen: 759.878 (+998), waarvan 3.282 ontslagen en 756.596 hersteld
o Op de intensive care: 308 (-8)
o Niet op de intensive care opgenomen: 1.662 (-93)
o Sterfgevallen, totaal: 33.449 (+11)

Je kunt bij ons veilig boeken. Is het niet mogelijk te reizen als gevolg van overheidsverbod dan krijg je 100% restitutie van de reeds betaalde kosten.

Tot zover een update over reizen naar Italië.

Fijne Pinksterdagen, Wietske en Pieter van der Ham Danser

Goedemorgen vanuit de Valle Intelvi.

Vandaag vieren we Bevrijdingsdag in Nederland, wij hebben ook goed nieuws te horen gekregen. Goed nieuws voor het toerisme in onze regio, de Green Pass voor de buitenlanders is er.

Premier Draghi heeft tijdens de ministeriële vergadering met de G20 en Europesche Unie vandaag aangekondigd dat vanaf 15 Mei Italië opengaat voor internationaal toerisme. Er kan dan weer gereisd worden zonder 5 dagen quarantaine plicht.
Een bewijs van dat je genezen bent van Covid, of gevaccineerd of een binnen 48 uur voor vertrek afgenomen negatieve test volstaat.
Er wordt gewerkt aan een digitale versie van deze pas.
Ook de avondklok wordt of gewijzigd naar 23uur dan wel afgeschaft.

De Europesche Groene Pas zal pas vanaf half juni ingevoerd gaan worden en stelt iedereen in staat zich vrij binnen de de EU te verplaatsen. Ook dan gelden bovenstaande bewijzen.

Wij staan klaar om jullie te verwelkomen, Wietske en Pieter van der Ham Danser

Italië gaat weer open

De regering Draghi heeft aangekondigd dat ze van plan zijn om Italië langzaam uit de lockdown te halen. Dit proces begint vanaf 26 april. Lombardije komt dan in een (versterkte) gele zone. Dit houdt in dat vanaf 15 mei de zwembaden en stranden opengaan. Restaurants en bars openen hun terrassen en kan er weer geluncht en gedineerd worden (verplicht reserveren, max 4 pers.).Vanaf 1 juni kan er binnen in de restaurants geluncht worden, 1 juli wordt verwacht dat musea en themaparken weer opengaan .Ondertussen kunnen ons weer buiten onze gemeentegrenzen begeven en zijn vrienden- en familiebezoekjes weer toegestaan.

Mondkapjes en afstand houden blijven verplicht.

De komende weken zullen er meer details gedeeld gaan worden maar het begin is er!

 

Lekker rustig in Valle Intelvi

De verwachting is dat de Vallei redelijk rustig zullen zijn. De Amerikanen, Chinezen en andere niet Europese vakantiegangers zijn dit jaar nog niet welkom in Italië. Voor hun blijven de grenzen nog even gesloten. Dit is de kans om deze prachtige Vallei te bezoeken!

 

Logeren in B&B Villa il Maiale Bianco

Zoek je nog een overnachting voor je vakantie?Wij zijn vanaf de 26 april volledig geopend en we nemen uiteraard de verplichte voorzorgsmaatregelen betreffende Covid. Onze gasten kunnen volop genieten van de mooie plekjes die de Vallei ons biedt.

Mocht de grenzen toch nog dicht blijven dan ontvang je je aanbetaling gewoon terug. Zie hiervoor ook onze website B&B Villa il Maiale Bianco

Boek een kamer, pak je koffer en kom de Vallei ontdekken. Vakantie begint!

Pieter en Wietske in de tuin april 2021

A presto, Wietske en Pieter van der Ham Danser

 

E-MAIaLe Bianco: Het is vandaag 9 maart 2021, de 7e nieuwsbrief.

Exact 1 jaar geleden, 9 maart 2020 tekenden we het koopcontract, bij een notariskantoor in Como.
De eerste dag dat Italië, volkomen op slot ging. Wij waren nog, op tijd de grens over. Zo voelde dat.
Nog even waren we bang dat de afspraak niet door zou gaan, maar de notaris zag de situatie nog rooskleurig is en het zou allemaal wel meevallen. Ik zou hem graag opnieuw willen treffen en de vraag willen stellen, hoe hij het achteraf allemaal beleefd heeft.

We stelden ons Facebook en LinkedIn vrienden als volgt op de hoogte van onze plannen voor emigratie naar Italië.
Geplaatst op 1 januari 2020;
“Een nieuw decennium.
Waarin wij niet alleen Dromen over wat echt gaaf is, we Durven erin te geloven en we Doen ons best om er een succes van te maken.
Na een jaar van voorbereiding op ons vertrek naar Italië, gaan we in maart dan ook echt vertrekken. In augustus 2020 gaan we de deuren openen van onze verbouwde B&B Villa il Maiale Bianco in San Fedele Intelvi in de bergen tussen het Comomeer (IT) en het meer van Lugano (Zw).
We hopen velen van jullie te mogen verwelkomen, de komende jaren”

Dat het niet gelopen is zoals we op 1 januari 2020 bedacht hebben, kunnen we allemaal wel bedenken en behoeft geen uitleg.
Wat we nog steeds doen is,
Dromen, dat het gaaf is.
We hebben een huis gerenoveerd en het is ons gelukt, eenieder die het heeft mogen aanschouwen, tijdens en na de renovatie, is enthousiast.
We hebben een enkele gast mogen ontvangen en wat vonden wij dat gaaf.
De omgeving inmiddels te voet en met de auto uitgekamd en wat een gave omgeving is het, nog mooier dan ooit verwacht.
Durven erin te geloven
We geloven, dat er een “semi” normale zomervakantie aan gaat komen.
Dat iedereen reishonger heeft en behoefte heeft om de natuur in te gaan en onze Vallei, hier iedereen verrast.
Doen ons best om er succes van te maken.
Wij willen graag dat onze gasten, soelaas van de afgelopen periode gaat vergeten en hier een tot rust gaat komen.
Ontspannen vertoeven bij ons in de B&B en de prachtige omgeving, van de Intelvi Vallei, die zich bevindt tussen en prachtige Comomeer (It)en meer van Lugano, wat zich grotendeels tussen de Zwitserse Alpen bevindt maar ook voor een deel nog in de Italiaanse uitlopers van de Alpen.

Afgelopen jaar was voor ons een bewogen jaar. We hebben dit afgelopen jaar heel wat voor de kiezen gehad.
De renovatie, verliep redelijk, met ups en downs, lees hierover in onze afgelopen nieuwsbrieven.

Zomer 2020, zaten wij in de “gele-zone” wat inhoud een redelijk gewoon leven, waarin Covid langs de zijlijn invloed had op ons dagelijks leven. Voor ons Nederlanders, scholen, winkels, horeca waren open. Reisverkeer was zonder enige restrictie mogelijk, binnen en buiten de landsgrenzen.

Sinds 2oktober 2020 wonen wij dan in de B&B en al vrij snel kwamen we daarna in de “oranje-zone”.

Vanaf dat moment geldt hier de o.a. de avondklok.
In deze periode gingen regio’s, in ons geval Lombardije, alles op regionaal ipv landelijk niveau regelen.
Kerst 2020, Lombardije ging weer op slot. Alles gesloten. “Rode zone”.
Reizen alleen binnen je eigen gemeentegrenzen, dat mocht dan nog, dit in tegenstelling tot maart, april 2020 toen je niet verder dan 200 meter vanaf je huis, je mocht begeven.

Half januari we gaan naar geel, heerlijk wat een vrijheid, maar toch blijkt je wantrouwen in je medemens geraakt te zijn. Dragen ze wel mondkapjes op de juiste wijze, hier binnen ook verplicht, wanneer je op bezoek gaat? Houden we wel genoeg afstand? Zien zij meer mensen per dag dan toegestaan? Waarom zitten er zoveel mensen bij elkaar op terras aan een tafel?
Besmettingen lopen op, terug naar oranje gedurende een week.
Februari geel, eind februari oranje, nu begin maart hebben we er nog een kleur bij gekregen, “diep donkeroranje zone”, dwz peuter-/kleuterschool open, rest dicht en winkels met beperkingen open. Afhaal, bij restaurants mogelijk tussen 18.00-22.00u.
Het ziet er naar uit dat we in het weekenden voorlopig, naar een rode zone teruggaan, voor de komende weken en de avondklok vervroegd gaat worden naar mogelijk 19.00u..

De vele regels hier zijn niet meer te volgen dus we doen maar zo voorzichtig mogelijk.
Gelukkig wonen we in een fantastische omgeving wat betreft de natuur zodat we met enige regelmaat onze gedachten kunnen verzetten tijdens de wandelingen die we maken om nieuwe plaatsen te bezichtigen.
We zijn ook weer nieuwe vriendschappen aan het opbouwen.

Van de week werden de laatste lege dozen door de verhuizer opgehaald zodat we aan het laatste project de proseccobar kunnen gaan beginnen in onze kelder en ook de plannen voor het zwembad beginnen vorm te krijgen.
We hopen toch wel dat dit jaar ons veel gasten mag brengen zodra er weer gereisd mag worden, die we lekker kunnen verwennen.

Hou vol iedereen en houdt moed. Samen krijgen we Corona….We kunnen het niet meer horen. Hopelijk tot snel iedereen!

Allereerst willen wij iedereen een succesvol en gezond 2021 wensen. 2020 was een rollercoaster, niet alleen voor ons maar voor iedereen van jullie denken wij. Een jaar dat begon met dromen met wat we echt gaaf vinden, erin durfde te geloven en ons best gingen doen om het te realiseren. Een B&B starten. We dachten […]

E-MAIaLe Bianco: Het is vandaag 11 juli 2020, de 4e nieuwsbrief.

We zijn inmiddels flink opgeschoten met de renovatie van onze B&B.
Er is razend veel gebeurd zowel in het huis, als in de tuin.

De gaten waar ons huis in de vorige nieuwsbrief nog uit bestond, hiervan zijn inmiddels 90% weer opgevuld met slangen voor water, elektra, zonnepanelen en zonneboiler en voorbereiding voor elektra, zoals stopcontacten en lichtpunten.

We hebben op iedere kamer de badkamer uit gemeten zodat hier geen letterlijke Babylonische spraakverwarring over kan ontstaan, want soms begrijpen we nog niet alle details die de bouwvakkers willen weten of met ons willen delen. Iedere dag leren we er een hoop technische woorden bij.

Inmiddels staan de muren van onze badkamers er en wordt het steeds meer zichtbaar hoe het er in september uit zal gaan zien.

We hebben onze tuin ook verder onderhanden genomen en laten nemen. Er stonden 2 enorme bomen in die het uitzicht van ons en de buren belemmerde maar ook andere bomen en het terras compleet ontwrichtte.
Hiervoor hebben we een echte bosbouwer gevonden. Een man die dag en nacht bezig is in de bossen op de bergen en onder tussen met zijn handen de meest prachtige voorwerpen kan maken van boomstammen. Ondertussen ook nog geiten en koeien verzorgt.
Veel mensen verdienen hier als boer of bosbouwer hun inkomen.

Tijdens het inladen in Nederland van onze verhuizing bleek dat niet al onze tuinmeubelen nog in de verhuiswagen konden en stonden tijdelijk in een andere vrachtwagen, die inmiddels zijn vracht hier vlakbij ons moest lossen. En zo hebben we nu een deel van onze tuinmeubelen al in onze tuin staan.

We hebben onze keuken besteld, in eerst instantie bij de Ikea. Dit leek in kannen en kruiken maar tijdens de definitieve bestelling bleek dat er standaardkastje en wasbakken niet leverbaar waren. Wanneer dan wel dat was niet te zeggen, Covid-19, hè.
Aangezien wij afhankelijk zijn van de indeling van het huis kunnen we niet zomaar kiezen voor andere maten.

Heel vreemd werd dit bij Ikea gevonden. 3 Uur later nadat we binnen gestapt waren bij de Ikea iets wat ontzet weer inde auto richting huis.
Want ook hier moeten we rekening houden dat we al wel een keuken hebben als we open willen in September. Stress dus.
De volgende dag kwam onze bouwvakker ons te hulp en maakt een afspraak bij een hier bekende keukenboer/meubelgigant; Mondo Convinienca.
Ook hier kregen we te maken met enige tegenslag, als dat nadat de geometra geweest was en de keuken besteld zou worden, dit niet gedaan bleek te zijn. Doordat we aldoor alert blijven kwamen we hierachter. Wederom nu 2 weken vertraging. We gaan nu al richting opening half September. Zonder keuken geen B&B.

Wat wel zonder slag of stoot na de lock down snel geregeld was is het overschrijven van ons auto op Italiaans kenteken en tegen een “gewone” prijs, want ook daar op de weg hiernaar toe met veel bedrijven contact gehad, die zeer uiteenlopende tarieven hanteren.

De eerste hulptroepen na de lockdown zijn ook gearriveerd uit Nederland en hebben heel veel werk verzet.
De tuin is voorzien van nieuw grint en alle badkamers hebben een schilderbeurt gehad.

Dit hadden we even nodig, want we hebben nog veel te doen, naast in het huis werken ook bijkomende zaken regelen, zoals bankzaken, verzekeringen, inboedel kopen, nadenken over hoe we alles op tijd in huis hebben.
Want ook wij willen zo snel mogelijk onze eerste gasten verwelkomen.

Er zijn 85% minder toeristen op dit moment in het gebied rond het Comomeer. Gelukkig zitten wij in een dorp waar het hele jaar wel toeristen op doorreis komen en Italianen hun weekenden graag doorbrengen.

Tot de volgende nieuwsbrief,

Wietske en Pieter van der Ham Danser

E-MAIaLe Bianco: Het is vandaag vrijdag 23 oktober, de 5e nieuwsbrief.

Renovatie voltooid en wij zijn verhuisd.

Regenachtige dag, de Giro rijdt vandaag langs het Comomeer, 10 minuten rijden vanaf ons huis, maar het is geen dag dat we nu eens even gezellig op een terras het peloton gaan aanschouwen.
We blijven maar thuis in ons lekker warme nieuwe onderkomen.

(Ook de Giro deelnemers blijken achteraf met de bus langs het Comomeer verplaatst te worden vanwege de barre omstandigheden.)

Enkele maanden hebben we geen nieuwsbrief kunnen schrijven. Zeven dagen per week waren we intensief bezig met de renovatie van onze B&B, met af en toe een zondag vrij omdat we energie moesten bijtanken.

Wat betreft de Covid, deze heeft ons gedurende deze periode regelmatig in de wielen gereden.
Waren we tijdens vorige nieuwsbrief nog enthousiast dat we onze keuken uitgezocht hadden van het grote Zweedse warenhuis, bleek dat toen we onze bestelling definitief gingen plaatsen dat deze niet te leveren was zoals we besproken hadden. Teleurstelling. Vervolgens bij de grootste voordeligste keukenboer van Italië gaan shoppen en we zijn buitengewoon tevreden met hun diensten en het resultaat wat er mag zijn.

Met enige regelmaat moesten we ook de plannen voor de kamers iets bijstellen want een oud huis heeft wat meer verrassingen in petto dan gemiddeld.
De gaten, in iedere muur waar dit mogelijk was, zijn leidingen doorheen getrokken, dicht gestuukt en met enige regelmaat weer open gebikt voor aanpassingen.
Bijvoorbeeld de wastafelafvoer van onze badkamer boven bleek verstopt te zitten. In de muur van de toiletruimte werd weer een gat gemaakt en met een camerasysteem werd de buis geïnspecteerd. Met een hogedruk slang werd de boel doorgespoeld en vervolgens kon de boel weer dicht gemaakt worden en wij konden de kwast weer hanteren.
Zo hebben we regelmatig muren opnieuw moeten verven, omdat er alsnog iets moest gebeuren.

Het lijkt wel qua installaties of we een hotel met 100 kamers gestart zijn. Douche alarm, noodverlichting, warmte installatie, alles erop en eraan.

Onder halsbrekende toeren zijn er dakramen geplaatst.

Helaas kregen we ook wat “trieste” tegenslagen, zoals een lekkage waardoor de plafondschildering beschadigd is geraakt.

Ons werd beloofd tijdens de renovatie dat we zeker 15 Augustus onze eerste gasten, zoals gepland stond zouden kunnen ontvangen.
Gelukkig zagen wij ruim van tevoren dat ze dat niet zouden gaan redden, of we hadden tevreden moeten zijn met zoals zij dachten dat er gerenoveerd zou moeten worden.
Vooral de loodgieter moest nog een enorme berg werk verrichten maar echt tempo zat er niet in. Pas toen we hem het vuur aan de schenen legden met de mededeling dat hij in het weekend dan ook maar moest komen werken, ging de vaart er ineens in.

Ook niet te vergeten de vloeren van de kamers zijn opgeschuurd en opnieuw gelakt.

Onze vrienden, die hun belofte gedaan in Nederland nakwamen, hebben ons enorm geholpen met o.a. het schilderen van de kamers en 5 badkamers, grind kruien in onze achtertuin, sjouwen van aangekochte spullen de auto uit en het huis weer in etc.

Wouw, dat gaf een kick.! Er werd zichtbaar een grote stap gemaakt en gaf ons een boost om weer met volle moed verder te gaan. Zo af en toe zakt toch de moed je in de schoenen en dan is dit echt heerlijk om samen te doen.

Al snel kregen wij een volgende logé in Pognana Lario en ook hij heeft bijna alle dagen van zijn vakantie opgeofferd om met ons richting San Fedele Intelvi te rijden en de kwast ter hand te nemen. “Verde pisello” is een kleur die hij voorlopig niet meer kan zien. Alle muren in de gang en kelder waren nu geschilderd en zagen er weer prachtig en fris uit.

Kijk, dit waren zichtbare vorderingen voor ons.

Het Zweedse warenhuis hebben we niet helemaal in de steekgelaten, …

Onze kinderen hebben nog een steentje bijgedragen! Bedden in elkaar zetten, kelder stellingen bouwen, schilderen, dozen ruimen, meubels in elkaar zetten etc..

Zo af en toe werden we verrast door vrienden die bijvoorbeeld kwamen met een rijk gevulde picknickmand.

Begin September kwam onze verhuiswagen uit Nederland, ook te vroeg, al hadden de bouwvakkers belooft dan wel zo ver te zijn. Van tevoren hadden we enkele kennissen gecharterd om te komen helpen maar een paar dagen voor de verhuizing zakte de een door de vensterbank met klussen waarbij hij bijna zijn tenen eraf had gesneden en de ander moest ineens naar het ziekenhuis met galsteen klachten.
Gelukkig konden we via de tuinman nog een “ragazzo” regelen zodat we in ieder geval met zijn drieën waren. Tijdens het scrollen op FB zagen we ineens dat onze vrienden uit Porlezza al op de camping stonden, vervolgens deze gebeld en om hulp gevraagd. In tijden van nood leer je je vrienden kennen. Ze kwamen ons graag helpen en zo liepen we dus ineens toch weer met 5 man te sjouwen die vrijdag.
De verhuizer stond ons in de nek te hijgen en zonder hen hadden wij het niet gered om de verhuiswagen in een ochtend leeg te krijgen.

In september zouden we twee van onze vrienden als eerste gasten ontvangen.
Helaas werd deze datum niet gehaald en moesten ze bij het naast gelegen hotel ondergebracht worden.
Ondanks dat we een paar gezellige dagen met ze gehad hebben, was het natuurlijk super jammer dat ze niet bij ons konden slapen. Ook hebben we diverse mensen moeten teleurstellen die graag bij ons hadden geslapen maar helaas!

Iedereen ontzettend bedankt, iedereen die zijn vakantie aan ons opgeofferd heeft, wat waren wij blij met jullie hulp, gaf ons elke keer een geluksgevoel, iedereen die ons vrijwillig kwam helpen, zo mooi, zo top!

Twee oktober zijn we dan definitief verhuist van ons appartement in Pognana Lario naar San Fedele Intelvi. De laatste loodjes en de puntjes op de i worden de komende maanden uitgevoer. De herfst heeft hier inmiddels zijn intrede gedaan en wij zijn verrast door een dorpsbewoonster met een grote schaal met vers geplukte paddenstoelen uit het bos, waar we op uitkijken.

Alle kamers zijn geheel ingericht om de eerste gasten te ontvangen. Wij delen dan ook met trots het resultaat.

En ja, wij hebben zeker last van de Corona, geen boekingen, het is stil rond het Comomeer.
Mensen zelf blijven ook hier in Italië meer thuis. Er zijn geen markten, geen Kerstmarkten gaan er georganiseerd worden, etc. het is bizar.
De regels als mondkapjes dragen en 1 meter afstand houden, zijn al die tijd op de achtergrond aanwezig geweest. Nu dan weer aangescherpt, net zoals overal in de wereld waar het virus zich rondwaard.

We hadden vorig jaar rekening gehouden met minder inkomstenen het 1e jaar maar dit had niemand voorzien en doen we zuinig aan.
En zoals vele van ons, proberen we te kijken wat er wel kan.

Tot zover een blik in onze B&B Villa Il Maiale Bianco in San Fedele Intelvi, tot de volgende nieuwsbrief.
Wietske & Pieter van der Ham Danser.

E-MAIaLe Bianco: Het is vandaag 2 juni 2020, de 3e nieuwsbrief.

Italie heeft de lock-down inmiddels 2 weken achter zich gelaten en langzaam komt het land weer opgang.
Al hebben we de afgelopen dagen van dat langzaam opgang komen weinig gemerkt. Het mocht dan in Nederland het Pinksterweekend geweest zijn, hier vieren ze geen Pinksteren.
Het is vandaag n.l. dinsdag 2 juni, Festa della Republica en dat zullen we weten! De bergweg wordt over bevolkt door motoren, racefietsen en kamikaze automobilisten die met hun gezinnen naar hun weekendhuizen gaan. Op z’n Italiaans het is een “casina sulla strada”.
Het Comomeer vult zich weer met boten, een gezellige drukte.
In de Como stad zijn de kiosken en terrassen weer gezellig bezet met mensen die hier een koffie komen drinken.

We moeten ons houden aan de 1 meter regel, 1 persoon van een stel of gezin mag vaak in een winkel aanwezig zijn, temperatuur wordt bij iedereen gemeten, onafhankelijk van welke gelegenheid je ook betreedt en het voelt dan ook als gewoon. Tot slot mondkapjes zijn hier van jong tot oud verplicht zodra je buiten je eigen terrein verplaatst en wanneer er meer dan 3 mensen zijn op jouw terrein bevinden die niet tot jouw huishouden behoren.
Uit respect doet ook iedereen het hier in onze omgeving, want we hebben er allemaal mee te maken en wie wil er nu geen respect verdienen?

We reizen van maan- t/m vrijdag van Pognana Lario naar San Fedele Intelvi. Wanneer we daar aankomen is onze bouwploeg reeds aan de slag. De afgelopen dagen volop met het muurtjes opbouwen om er vervolgens weer gaten in de te slaan. Deze gaten moeten plaats gaan maken, voor de elektriciteit, water, en rioolleidingen.
Ook in de bestaande muren heeft de steenbeitel goed huisgehouden. Het huis is nu een gatenkaas geworden en is er al heel veel puin afgevoerd.
Ook kwam hieruit de open haard nog een geiten- en kippenpoot uit lang vervlogen tijden en er kwamen nog wat oudere plafondschilderingen tevoorschijn.
Wij zelf zijn van start gegaan voor zover het mogelijk was met het verven van kozijnen, ramen en deuren.
Aangekomen bij de voordeur, zagen we dat er een voorzetdeur aangebracht was. Nadat we deze verwijderd hadden kwamen er twee prachtige deuren tevoorschijn met mooie rozen in hout gesneden.
Inmiddels wordt het schilderen ons bemoeilijkt omdat het hele huis bedolven is onder puinstof dus daar zijn we maar weer even mee gestopt.

Afgelopen dagen hebben we de badkamers en keukens uitgezocht. Dat is best ingewikkeld. Iedere keer zie je weer iets en denk je, dat is het! Vervolgens blijkt het weer uit de collectie te zijn. Gelukkig zijn we na veel omzwervingen beide tevreden over wat het uiteindelijk geworden is. Nu nog afwachten of de bouwvakkers het net zo kunnen maken als wij en de architect bedacht hebben.

De laatste dagen hebben we ons op de tuin geworpen.
We hebben iemand met een aanhanger kunnen vinden die ons geholpen heeft de aangetaste meubels die wij uit het huis hebben gehaald en tijdelijk in de tuin opgeslagen gelegen hebben, naar de vuilnisstort te brengen.
Wat takken gesnoeid, grasgemaaid en plantjes verpoot en nieuwe rozen gepoot. In de tuin staan al prachtige klimrozen van jaren oud. Deze ruiken ook nog intens! Heerlijk!
We hopen snel weer verder te gaan, want er wacht ons nog veel werk waar we niet op bedacht waren.

Gelukkig kunnen we de momenten van afwachten vullen met genieten van ons prachtig uitzicht op de Monte Genoroso.

Tot de volgende nieuwsbrief, waarin we jullie de vorderingen kunnen laten zien in het huis.
Wietske en Pieter van der Ham Danser
Villa Il Maiale Bianco B&B
Via Pighini 26
22023 Centro Valle Intelvi fraz. San Fedele

E-MAIaLe Bianco:

Het is vandaag 27 April  ‘20, de 2e nieuwsbrief.

Ons verblijf tijdens de lock-down, inmiddels zitten we 7 weken in ons appartement en kunnen we niet meer reizen naar ons huis verder op. We vermaken ons met kleine klusjes met spullen die we in de supermarkt kunnen kopen omdat de doe het zelf zaken nog steeds dicht zijn.

Het balkon is weer lekker fris wit en het houtwerk heeft weer een nieuwe laklaag.

Lade van de kast gemaakt en wellicht wel het meest belangrijke, we hebben internet in ons appartement! We hoeven nu niet meer naar een wifi-punt in de buurt om te kunnen internetten.

Hier geldt niet verder dan 200 meter van je voordeur naar buiten.  Er wordt echt streng op toegezien lezen we uit berichten in diverse media. Verder geldt hier 1 meter afstand tussen personen houden, buiten en in de winkel is een mondkapje verplicht, je mag met een permissie naar de huisarts, apotheek en supermarkt.

Wietske is deze 7 weken niet verder dan 200 meter buiten ons appartement geweest, Pieter heeft de boodschappen gehaald. We mogen uit vijf winkels kiezen in de buurt. Een broer van een bekende van ons kreeg € 532,00 boete omdat hij naar een andere supermarkt was geweest dan die op de lijst staan. Bizar gewoon.

Zelf rijden we eigenlijk ook te ver buiten ons dorp om boodschappen te doen. Om de twee dagen gaan we wel even naar de dorpswinkel maar de grote inkopen doen we toch bij de Bennet, Iper, Carrefour of de Lidl. Het is toch wel ieder keer een gok dat we niet beboet worden. 1 keer gecontroleerd met alleen de vraag waar Pieter naar toe ging, verder geen documenten hoeven laten zien.

We hebben wel contact met “ons dorp San Fedele” omdat we appen met onze buurvrouw, Antonia. Zo nu en dan belt zij ook even. We verstaan niet alles maar het is wel superleuk om zo contact te houden.

Gezien het een tijdje niet geregend had, hebben we haar gevraagd of ze met de tuinslang over het hek onze planten water wilden geven. “Non c’è una problema”, ze stuurt haar zoon en vraagt permissie om over het hek te klimmen. Toch zonde als de planten het loodje leggen.

Gelukkig schijnt hier veel de zon en kunnen hiervan op ons balkon genieten, met een boek of met een puzzelboek. Af en toe gaan we naar het meer om even te ontspannen en een potje speedminton op het tennisveld wat op het naastgelegen resort La Cava ligt, te spelen.

De cafébaas van Bar Peppo in Pognana Lario is intussen ook van de beademing af en is nu aan het herstellen van het corona virus. Hopelijk kunnen we begin juni eindelijk weer eens een caffè drinken is ons stamcafé en misschien staat hij weer achter de bar dan.

Vanaf 4 mei ook gelijk weer contact opnemen met het bureau wat we inschakelen om ons kenteken van de auto over te zetten. We zijn dan over de 60 dagen heen dat we nog met ons huidige kenteken mogen rijden maar we denken wel dat er begrip zal zijn mochten we in een controle vallen. Gelukkig deed onze huidige autoverzekeraar niet moeilijk en verlengde de termijn totdat we de auto hebben over geschreven. Chapeau voor de ABNAMRO.

 

Vandaag Koningsdag in Nederland in Coronatijd. Onze oranjespullen staan nog in de verhuisopslag maar gelukkig hebben we nog een oranje t-shirt en vindt Pieter toch wat oranje produkten zoals abrikozentaart, oranje chipjes, Orangina , Crodino en uiteraard Aperol in de supermarkt, wij maken er ons eigen Koningsfeestje van, met vanavond hutspot op het menu.

De Gelderlander heeft nog een mooi artikel op zaterdag 11 April j.l. gepubliceerd over onze ervaring met verhuizen tijdens de Corona crisis.

Wij zijn geabonneerd op de digitale Gelderlander en zien hier alleen artikelen in staan hoe Nederlanders de periode van crisis in Nederland beleven. We besluiten ons verhaal te vertellen en nemen contact op met de redactie. Wij krijgen hier veel positieve reactie op en het komt uit eindelijk ook nog als premium artikel van het AD op Facebook dezelfde avond. Met hierop verrassende reactie van on-, bekenden.

https://www.ad.nl/tiel/pieter-en-wietske-emigreerden-naar-een-corona-brandhaard-het-lijkt-hier-wel-een-slechte-zombiefilm~a41266c2/

Wij hebben gisteren gehoord dat vanaf 4 mei fase 2 ingaat. Tijd voor een klein huisfeestje. We kunnen weer naar San Fedele, naar ons huis. De bouw gaat mogelijk starten, dit is afhankelijk van onze aannemer en niks is zo wispelturig als een Italiaan. Dat maakt Italië zo mooi.

We wensen iedereen een goede gezondheid toe.

Wietske&Pieter