Ons verblijf tijdens de lock-down

E-MAiaILe Bianco nieuwsbrief 2

E-MAIaLe Bianco:

Het is vandaag 27 April  ‘20, de 2e nieuwsbrief.

Ons verblijf tijdens de lock-down, inmiddels zitten we 7 weken in ons appartement en kunnen we niet meer reizen naar ons huis verder op. We vermaken ons met kleine klusjes met spullen die we in de supermarkt kunnen kopen omdat de doe het zelf zaken nog steeds dicht zijn.

Het balkon is weer lekker fris wit en het houtwerk heeft weer een nieuwe laklaag.

Lade van de kast gemaakt en wellicht wel het meest belangrijke, we hebben internet in ons appartement! We hoeven nu niet meer naar een wifi-punt in de buurt om te kunnen internetten.

Hier geldt niet verder dan 200 meter van je voordeur naar buiten.  Er wordt echt streng op toegezien lezen we uit berichten in diverse media. Verder geldt hier 1 meter afstand tussen personen houden, buiten en in de winkel is een mondkapje verplicht, je mag met een permissie naar de huisarts, apotheek en supermarkt.

Wietske is deze 7 weken niet verder dan 200 meter buiten ons appartement geweest, Pieter heeft de boodschappen gehaald. We mogen uit vijf winkels kiezen in de buurt. Een broer van een bekende van ons kreeg € 532,00 boete omdat hij naar een andere supermarkt was geweest dan die op de lijst staan. Bizar gewoon.

Zelf rijden we eigenlijk ook te ver buiten ons dorp om boodschappen te doen. Om de twee dagen gaan we wel even naar de dorpswinkel maar de grote inkopen doen we toch bij de Bennet, Iper, Carrefour of de Lidl. Het is toch wel ieder keer een gok dat we niet beboet worden. 1 keer gecontroleerd met alleen de vraag waar Pieter naar toe ging, verder geen documenten hoeven laten zien.

We hebben wel contact met “ons dorp San Fedele” omdat we appen met onze buurvrouw, Antonia. Zo nu en dan belt zij ook even. We verstaan niet alles maar het is wel superleuk om zo contact te houden.

Gezien het een tijdje niet geregend had, hebben we haar gevraagd of ze met de tuinslang over het hek onze planten water wilden geven. “Non c’è una problema”, ze stuurt haar zoon en vraagt permissie om over het hek te klimmen. Toch zonde als de planten het loodje leggen.

Gelukkig schijnt hier veel de zon en kunnen hiervan op ons balkon genieten, met een boek of met een puzzelboek. Af en toe gaan we naar het meer om even te ontspannen en een potje speedminton op het tennisveld wat op het naastgelegen resort La Cava ligt, te spelen.

De cafébaas van Bar Peppo in Pognana Lario is intussen ook van de beademing af en is nu aan het herstellen van het corona virus. Hopelijk kunnen we begin juni eindelijk weer eens een caffè drinken is ons stamcafé en misschien staat hij weer achter de bar dan.

Vanaf 4 mei ook gelijk weer contact opnemen met het bureau wat we inschakelen om ons kenteken van de auto over te zetten. We zijn dan over de 60 dagen heen dat we nog met ons huidige kenteken mogen rijden maar we denken wel dat er begrip zal zijn mochten we in een controle vallen. Gelukkig deed onze huidige autoverzekeraar niet moeilijk en verlengde de termijn totdat we de auto hebben over geschreven. Chapeau voor de ABNAMRO.

 

Vandaag Koningsdag in Nederland in Coronatijd. Onze oranjespullen staan nog in de verhuisopslag maar gelukkig hebben we nog een oranje t-shirt en vindt Pieter toch wat oranje produkten zoals abrikozentaart, oranje chipjes, Orangina , Crodino en uiteraard Aperol in de supermarkt, wij maken er ons eigen Koningsfeestje van, met vanavond hutspot op het menu.

De Gelderlander heeft nog een mooi artikel op zaterdag 11 April j.l. gepubliceerd over onze ervaring met verhuizen tijdens de Corona crisis.

Wij zijn geabonneerd op de digitale Gelderlander en zien hier alleen artikelen in staan hoe Nederlanders de periode van crisis in Nederland beleven. We besluiten ons verhaal te vertellen en nemen contact op met de redactie. Wij krijgen hier veel positieve reactie op en het komt uit eindelijk ook nog als premium artikel van het AD op Facebook dezelfde avond. Met hierop verrassende reactie van on-, bekenden.

https://www.ad.nl/tiel/pieter-en-wietske-emigreerden-naar-een-corona-brandhaard-het-lijkt-hier-wel-een-slechte-zombiefilm~a41266c2/

Wij hebben gisteren gehoord dat vanaf 4 mei fase 2 ingaat. Tijd voor een klein huisfeestje. We kunnen weer naar San Fedele, naar ons huis. De bouw gaat mogelijk starten, dit is afhankelijk van onze aannemer en niks is zo wispelturig als een Italiaan. Dat maakt Italië zo mooi.

We wensen iedereen een goede gezondheid toe.

Wietske&Pieter