Onze reis naar Italië

E-MAIaLe Bianco:

Het is vandaag 19 maart ‘20, de 1e nieuwsbrief is een feit en wat voor een, anders dan we ons hadden voorgesteld. We zijn inmiddels ruim 14 dagen in Italië.

Wat is er allemaal gebeurd sinds we ons voorlopig koopcontract getekend hadden op 6 december 2019.

Van ons huis in Tiel werd de koopoverdracht gepland op maandag 2 maart ’20 en de verhuizer komt daarom de 28e februari. Pieter en ik hebben nog vakantiedagen en besluiten dat 21 februari onze laatste werkdag zal zijn. Het afscheid van ons werk is indrukwekkend. Wietske heeft ruim 35 jaar in diverse ziekenhuizen gewerkt en als laatste in het Rivierenland in Tiel. Pieter neemt na 15 jaar afscheid van de firma Mur Conditioning in Utrecht.

De laatste dagen slapen we bij vrienden en tevens achterburen van ons en dit voelt vreemd als je kijkt naar je eigen huis waar je 30 jaar gewoond hebt en het nu leeg staat.

3 Maart vertrekken we richting ItaliëItalië is al enige weken in de ban van het Covid-19 Corona virus en het lijkt erop dat we het land niet meer binnen kunnen komen, maar we blijven positief.

Pieter rijdt met een busje met onze Siameese kat Joris en ik er achteraan met de Audi. Joris zit in een bench met een riem. Dit lijkt goed te gaan tot we besluiten langs de Moezel te stoppen en hem eruit te laten.Langs onze stopplaats rijdt een goederentrein op het moment dat Pieter Joris op straat zet. Joris rukt zich uit zijn riem (hoe is het mogelijk is nl. een soort jasje wat hij aan heeft), vliegt de tweebaansweg over, komt bij de rivier die buiten zijn oevers getreden is. Misschien was dat ons geluk maar zonder zelf onder een auto te komen kan Pieter Joris vangen. Helaas levert het wel een flinke scheur in zijn net nieuwe broek op, die kan bij de stort.Joris wordt bijna doodgeknepen maar na een ferme tik wanneer hij weer in bench ligt komt hij weer tot leven.

Alle grenzen passeren we zonder problemen, tot de Italiaanse, hier wordt Pieter met de bus aangehouden. Alles wordt globaal bekeken en we kunnen doorrijden.

Aangekomen in Pognana Lario waar we de komende maanden gaan wonen, gaan we lekker het bed in. Moe van alle emoties van de laatste dagen.

De volgende dag kunnen we al onze spullen brengen naar ons nieuwe huis in San Fedele d’Intelvi. Daar aangekomen ligt er nog zeker 20cm sneeuw. Heel bijzonder, we stonden er niet bij stil maar wisten het wel, we gaan wonen op 750meter hoogte.

We inspecteren het huis en zijn blij dat het er nog steeds zo mooi uitziet en als 3 maanden geleden.

Inmiddels mogen we hier geen handen meer schudden, scholen zijn gesloten en zijn er nul toeristen meer in de stad, verzocht wordt een meter afstand van elkaar te nemen, mensen hebben al snoetjes op. Reizen is minimaal nog mogelijk maar wordt afgeraden. We kennen een rode zone waar men niet uit mag zo’n 100km van hier. Toch zijn alle winkels nog gewoon open.

9 Maart tekenen we het koopcontract en dit verloopt volkomen volgens plan.

Wij gaan de volgende dagen aan het werk, het huis leegruimen zodat de aannemer aan de slag kan met de aanpassingen die nodig zijn om het huis gereed te maken voor een B&B.

Wij hebben er schik in. We hebben geen container en leggen alles uit huis wat maar enigszins kapot of een torretje bevat in onze tuin op het grindpad. Het grindpad ligt binnen vier dagen vol!

Dan slaat het noodlot toe en gaat Italië volkomen dicht, lockdown, grenzen sluiten en ook mag je niet meer zonder permissie van de overheid over straat. Winkels, banken en overheidsinstantie sluiten hun deuren. Bevolking mag tot 3 April ’20 niet meer zonder reden, als boodschappen, artsen of apotheek bezoek zich op straat bevinden. Er mag maar 1 persoon tegelijk de winkel in.

Wij hebben nog een belangrijke stap te gaan, we moeten ons inschrijven bij de gemeente, want we zijn al uitgeschreven in Tiel en dit moet voor de 13e gebeuren. We konden de 11e nog wel alle papieren die we moeten invullen halen bij het gemeentehuis, maar ingevuld afgeven dat lukt niet meer.

Onze buurvrouw, Antonia, belt met het gemeentehuis en we kunnen alles per email doorsturen, de 17e krijgen we bericht dat ze met onze registratie aan de gang gaan en hopelijk horen we spoedig bij de inwoners van Centro Valli d’iIntelvi waartoe San Fedele behoord. Wij zijn weer een stap verder.

Al kunnen we niet meer van Pognana Lario naar San Fedele, de weg is “afgesloten” volgens Antonia de buurvrouw.

16 Maart de regels worden aangescherpt en staat er een boete op van €206 of gevangenisstraf wanneer je niet kunt aantonen, boodschappen te gaan doen. Apotheek of artsen bezoek af te leggen hebt, of ouders die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen te helpen.

We zitten vanaf dat moment in ons eigen appartement.

Hoe verder, wij weten het niet, maar we weten het wel zeker, Andrà tutti bene, alles komt goed zeggen ze hier en zo is het!

We wensen iedereen vanuit een zonnig Italië heel veel wijsheid toe.

Pieter & Wietske van der Ham Danser